ילד מציק

איך להתמודד עם ילד מציק לילדים אחרים, לאחיו, להורים ואפילו לגננת או המורה?

למה ילד מציק (כל הזמן או רק לפעמים) והאם אנו ההורים יכולים לעזור לו למצוא דרך תקשורת מועילה יותר?

ילד מציק לילדים אחרים או לכל מי שנמצא בסביבתו על פי רוב כאיתות מצוקה אשר אינו יודע או יכול לבטאה בדרך אחרת, לעיתים ההצקה היא אף קריאה ממשית לעזרה.

אם אנחנו ההורים, הגורם טיפולי או הסביבה החברתית של הילד מתחילה להגדירו כ"ילד מציקן", עלינו ההורים לקחת יוזמה לברר ולמצוא את התהליך המתאים ביותר שיאפשר לילד שלנו לאמץ סגנון תקשורת שונה ויעיל יותר עם סביבתו החברתית.

ללא קשר לגיל בו נמצא הילד והשלב ההתפתחותי או הקשיים שהוא חווה, ראוי לזכור כי השארת המצב כפי שהוא עלולה לגרור החמרה ואף צבירה של חוויות ומשקעים שליליים ואפילו סבל בעיקר לילד עצמו אך גם לסביבתו.

אני מזמינה אתכם לייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות להדרכת הורים בשיטת אדלר.
התקשרו 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר, אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

הקושי להתמודד עם ילד מציקן הוא קודם כל של הילד

נזכיר לעצמנו תחילה כי התוצר של תהליך ההצקה של הילד, בין אם הילד מציק לאחיו, להוריו או לילדים אחרים, היא תמיד חוויה לא נעימה בעיקר לילד עצמו.

הסביבה החברתית מתחלפת אך הילד נשאר עם התוצרים הפנימיים של חווית תגובות שליליות ואפילו דחייה מהסביבה החברתית אתה הוא מנסה ליצור אינטראקציה ובה לפעול.

סגנון התקשורת החברתית של הילד שלנו נרכש ונלמד כבר מגיל ינקות ולכן כדאי לזכור כי ילד מציק כנראה למד כי סגנון תקשורת זה, יעיל ומסייע לו או סייע לו בעבר, להשיג את מטרותיו.

תינוק בן יומו "מציק" להוריו בבכי, מזכיר להם את נוכחותו קיומו וצרכיו, אם אינו מקבל תשומת לב לצרכים שלו, או בשל כל מצוקה אחרת.

סביר להניח כי השורשים להתנהגותו של ילד מציק נטועים אי שם בתקופה הטרום וורבלית כאשר הילד מתחיל לפעול בסביבתו הפיזית והחברתית ומפתח אט אט כישורים פיזיים לצד כישורי תקשורת עם סביבתו החברתית המשפחתית והאחרת.

ילד אשר נוהג להציק לילדים אחרים סביר להניח שהציק בתחילה להוריו או הגורמים המטפלים בו והצליח בכך להשיג את מבוקשו.

ילד מציק

האם דפוס ההתנהגות של ילד אשר מתקשר בעזרת הצקה ניתן להתמודדות?

הקושי להתמודד עם ילד מציק נובעת בעיקר בשל כך כי מדובר בדפוס התנהגות נלמד שסביר להניח שכבר התקבע במידה כזאת או אחרת.

תהליך השינוי מחייב מאמץ הן של הסביבה ההורית המטפלת אך גם לילד עצמו מחכה מסלול התמודדות מורכב של למידה, שינוי והתאמה אט אט לסגנון תקשורת יעיל לגילו.

הגישה האדלריאנית מתייחסת להתנהגות הילד בחברה כתוצר של תהליך למידה מתמשך המלווה את התפתחות הילד בכל השלבים עד הבגרות.

ההנחה הבסיסית המשמעותית ביותר היא כי כן ניתן, גם אם לעיתים במאמץ רב, לעזור לילד שנוהג להציק לסביבתו ללמוד דרכים אלטרנטיביות יעילות יותר ונעימות יותר בעיקר עבורו.

ראוי לציין כי לעיתים ילד מציק לילדים אחרים אך סגנון התנהגותו בבית עם הוריו ואחיו שונה לחלוטין.

התנהגותו המציקנית תלויית סביבה ומקום ולעיתים אפילו משקפת קשיים חברתיים מיוחדים הנלווים לקשיים אחרים בתהליך ההתפתחות.

למה ילד מציק לילדים אחרים להוריו ולאחיו?

כפי שצויין, בכל שלב בהתפתחותו ובכל מצב יכולות להיות לילד סיבות מיידיות אחרות לכך שהוא בוחר להציק לסביבתו החברתית.

ילד קטן אשר מציק על פי רוב מנסה להשיג משהו שאינו יכול להשיג לבד או שנמנע ממנו להשיגו באופן זמני או בכלל.

ילד יכול גם להציק רק בגלל שהוא פשוט זקוק לקרבה חום וגם מגע אמהי או אנושי אחר (כל זמן שהדבר במידה ואיננו מגדירים אותו כילד מציקן).

חלקן של הסיבות יכול להצביע על כך שהילד אינו מבין את ההתרחשות החברתית סביבו או שהוא מרגיש מנותק ממנה וההצקה היא הדרך שלו לנסות ולהתחבר.

הילד כמעט בכל שלב, נאבק על עצם נוכחותו ומקומו בסביבה החברתית, וזכותו לזכות בתשומת לב, תגובות ואינטראקציות עם סביבתו החברתית.
זהו חלק בלתי נפרד מצרכי ההתפתחות הטבעיים שלו ביחסיו עם סביבתו החברתית, אך הוא יכול להיתפס לעיתים גם כילד עם נטייה להצקה.

שאלות ותשובות

אם ילד מציק לילדים אחרים רק בגינה הציבורית האם הוא מציקן?

הסביבה החברתית בגינה הציבורית ומגרש המשחקים יכולה להיות דינמית ולא מוכרת. בסביבה זו הילד מנסה בכל דרך למצוא את מקומו ולעיתים הצקה היא הדרך שבה הוא מצליח לקבל תשומת לב (חיובית או שלילית) מסביבתו.

אם הילד מתנהג בבית וגם בכיתה מעולה ורק בהפסקות מתלוננים שהוא מציק?

ההתחברות החברתית של ילד בסביבה שאינה מסגרת ברורה היא אתגר שיש ילדים שאינם מיומנים בו או שלמדו "להתנהג יפה" בנוכחות ההורה או המטפל אך בסביבה חברתית לא ברורה הם חוזרים לסגנון ההצקה שסיפק להם תוצאה בעבר.

אם ילד מציק לאחיו בלבד האם הוא ילד שיכול להיות מוגדר מציקן?

אם ילד מציק רק לאחיו, אחותו או להוריו ובמסגרת הגן או בית הספר הוא אינו משתמש בסגנון זה הרי שכנראה ההצקות נוגעות לתחושות המקום שלו בתא המשפחתי (קנאת אחים). עדיין כדאי מאוד לפעול לשינוי המצב כדי למנוע מהילד או אחיו להמשיך ו"לגדל" תחושות הדדיות שליליות.

אני מזמינה אתכם לייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות להדרכת הורים אדלר.
התקשרו 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר, אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

ילד מציק
Scroll to Top
גלילה למעלה