ילדים אלימים כלפי ההורים

איך להתמודד עם ילד אלים כלפי ההורים ו/או הסביבה ולסייע לו למצוא מסלולי תקשורת בין אישית יעילה

דקלה גורדאנה – הדרכת הורים להתמודדות עם ילד אלים בבית בתהליך הדרגתי משותף להורים ולילד

ילדים אלימים כלפי ההורים היא תופעה נפוצה (לצערנו) שיכולה להופיע בגילאים שונים החל בגיל הרך (בכי, צעקה, נשיכה, משיכה בשער וכו') ועד לגילויי אלימות פליליים כלפי ההורים בגילאים מאוחרים.

אם אתם מרגישים שיש לכם ילד אלים בבית אתם ממש לא לבד!
הורים רבים מתקשים בהתמודדות עם ילד אלים בבית באופן עצמאי ופונים להדרכת הורים לילדים כבר בגיל הרך.

אני דקלה גורדאנה – אמא לארבעה ילדים ומדריכה מוסמכת בתחום ההורות מטעם מכון אדלר, בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות.

אני מאמינה כי במרבית המקרים ילדים אלימים כלפי ההורים בגיל הרך, משקפים מצבי תסכול הנובעים מחוסר הבנה ו/או בהירות של תגובות הסביבה (ההורית) אותה ניתן לתעל ולשנות לתגובות התורמות למניעת גילויי אלימות.

אני מזמינה אתכם לייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות, פנו אלי בטלפון 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר (בתחתית האתר), אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

האם ניתן להשפיע ולשנות התנהגות אלימה אצל ילדים כלפי ההורים?

על פי מרבית הגישות הנהוגות כיום בניסיון להבין ולהתמודד עם ילדים אלימים כלפי ההורים אנו מתייחסים אל גילויי ההתנהגות האלימה ושאינה אלימה של הילד כאחת, כדרך ביטוי למצבים רגשיים כגון תסכולים וכעסים אותם חש הילד בהתמודדות עם סביבתו בכל שלב בחייו.

כאשר ישנה פגיעה בהתפתחותם של מנגנוני הבקרה והעידון הרגשי, עלול הילד לפתח אסטרטגיות שגויות בהתמודדות עם הצפות רגשיות פנימיות ואתגרים מתסכלים חיצוניים.

הביטוי ההתנהגותי החיצוני של מצב זה יכול במקרים רבים להיות אלימות כלפי ההורים וגם כלפי ילדים אחרים. בעיקר כאשר התגובות מהסביבה ההורית אינן עקביות ואינן ברורות די הצורך.

ניתן להגיד כי התנהגות אלימה אצל ילדים היא תוצר של למידה חברתית שגויה ולכן ניתן בתנאים מתאימים לשנות וללמוד אסטרטגיות תגובה שאינן אלימות.

גורמים וסיבות אפשריות לכך שילדים אלימים כלפי ההורים

כיום יש הסכמה רחבה לגבי האמירה של יאנוש קורצ'אק כי: …"אין ילדים רעים, יש תנאים רעים"… גם בהקשר של ילדים אלימים כלפי ההורים.

לכן כדאי לנו ההורים לשים לב, ואם יש לנו ילד אלים בבית עלינו לנסות לבחון, לשנות, ולהתאים את התנאים שבהם הוא מתפתח וגדל בכל שלב בחייו.

אפשר לייחס את הסיבות להתנהגות אלימה של ילד בבית לגורמים שונים אשר עשויים לעורר להגביר ו/או להרגיע גילויים של אלימות מצד הילד הרך אל סביבתו.

כמו בנושאים רבים אחרים גם הסיבות להתנהגות אלימה אצל ילדים מיוחסות לעיתים לגורמים בתחום התורשה והפיזיולוגיה, ובאים לידי ביטוי במצבים רפואיים שונים לצד גורמים סביבתיים פיזיים וגורמים חברתיים.

כיום יש הבנה והסכמה בין אסכולות רבות הבוחנות אלימות ילדים כלפי הורים כי ישנה תרומה והשפעה ארוכת טווח לגורמים הסביבתיים המיידיים, שהם הסביבה ההורית (והמשפחתית אם יש אחים נוספים).

מקובל לראות בסביבה המשפחתית גורם בעל השפעה ישירה ועקיפה על סגנון ההתמודדות, התגובות והתקשורת הבין אישית של הילד מרגע לידתו ועד לבגרותו המלאה.

מתי מתחילה הסביבה להשפיע על היווצרות התנהגות אלימה אצל ילדים כלפי סביבתם?

החשיפה של ילדים רכים לגילויי אלימות מתרחשת לעיתים עוד בטרם באו לאוויר העולם, יש הגורסים כי תחילתו של התהליך המוביל להתנהגות אלימה אצל ילדים היא כבר בחודשי ההריון הארוכים.

כאשר העובר חש ואף מגיב לקולות והתרחשויות בין אישיות של הוריו והסביבה החברתית המקיפה אותם.

בחיי היומיום של החברה שלנו כיום, יחסים ותקשורת בין אישית, רווים בגילויי אלימות מילולית (הרמת קול, צעקות, איומים, קללות וכו'), ולעיתים אף אלימות מעשית (דחיפות, הקנטות ואף מכות של ממש).

נזכיר כי לעיתים גילויי האלימות להם נחשפים הילדים הם "רק" בטלוויזיה אך השפעתם על היווצרות התנהגות אלימה אצל ילדים אינה פחותה.

חיי היומיום שלנו כהורים רצופים אתגרים ותגובות כלפי הילד שיכולות לעורר ו/או לעדן ואפילו למנוע תופעות של התנהגות אלימה אצל ילדים בבית ומחוצה לו.

אנו מודעים כיום להשפעה שיש לצעקות על ילדים בבית או על צעקות בין ההורים כמו גם למריבות בין אחים בוגרים על התפתחות של התנהגות אלימה אצל ילדים.

איך להתמודד עם ילד אלים בבית?

ראשית עלינו לקבל במלואה את הגישה הגורסת כי אין לנו ילד אלים אלה יש לנו ילד עם גילויי התנהגויות אלימים, שכנראה נלמדו בשלב כלשהו בחייו, וגם אם הם תוצר של סיבה פיזיולוגית ו/או תורשתית הם ניתנים לעידון ושינוי.

ראוי לזכור כי כמו בנושאים אחרים בתחום ההתנהגות וההרגלים, אצל אנשים בכלל וילדים בפרט, ככל שנקדים ונפעל לשינוי התנהגות אלימה כך התהליך יהיה פחות מסובך ולרוב גם קצר יותר.

דבר נוסף שעלינו ההורים לזכור הוא כי שינוי ההתנהגות של הילד יהיה תוצאה של שינוי התנהגות וסגנון התגובות שלנו ההורים, כלפיו.

תהליך התמודדות עם ילד אלים בבית דורש התגייסות לגיבוש צעדים ברורים ואסטרטגיות התמודדות אשר מותאמות לאופיו המיוחד של הילד וגם לסגנון התקשורת הבין אישית שלכם ההורים.

אני מאמינה כי במרבית המקרים ילדים אלימים כלפי ההורים בגיל הרך, משקפים מצבי תסכול הנובעים מחוסר הבנה ו/או בהירות של תגובות הסביבה (ההורית) אותה ניתן לתעל ולשנות לתגובות התורמות למניעת גילויי אלימות.

אני מזמינה אתכם לייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות, פנו אלי בטלפון 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר (בתחתית האתר), אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

Scroll to Top
גלילה למעלה