שינה עם ההורים עד איזה גיל ואם בכלל?

איך גורמים לילד לישון במיטה שלו ולמנוע לינה משותפת עם ההורים בתהליך הדרגתי בונה ומעצים?

דקלה גורדאנה – הדרכת הורים להתמודדות עם אתגרי היפרדות ועזרה לילדים במעבר בין לינה משותפת עם ההורים ללינה עצמאית.

שינה עם ההורים, עד איזה גיל כדאי לאפשר שינה משותפת עם ילדים? באיזה גיל מתאים לנו ההורים לקחת יוזמה ולפעול לסיום תקופת השינה המשותפת עם הילדים?

ישנן מגוון רחב של דעות ומחקרים על שינה משותפת של ילדים עם ההורים. חלקם מצדדים ביצירת הפרדה ומתנגדים לשינה משותפת עם התינוק ואחרים מאמינים בשינה משותפת שאינה מוגבלת בגיל.

אני דקלה גורדאנה – אמא לארבעה ילדים ומדריכה מוסמכת בתחום ההורות מטעם מכון אדלר, בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות.

אני מאמינה כי ההחלטה על שינה משותפת צריכה להיות בחירה של ההורים, אך בכל שלב וגיל מותר לכם ההורים להחליט להפסיק לינה משותפת זו, ולתמוך במעבר של הילד ללינה עצמאית.

בין אם בחרתם להתנהל עם תינוקכם על פי עקרון הרצף המעודד שינה משותפת עם התינוק כחלק מבנייה וחיזוק ביטחון עצמי אצל ילדים, ובין אם בחרתם מלכתחילה בלינה משותפת מוגבלת בזמן, אך מתעוררים קשיים ואתם זקוקים לסיוע והדרכת הורים על מנת להתמודד עם תהליך "ההיפרדות".

כדאי לזכור! התשובות על איך להפסיק לינה משותפת הינן כלליות אך ראוי שיהיו מותאמות הן לגילאי הילדים שישנים עם ההורים ובמיוחד למי שאתם, ההורים, אשר יובילו את המהלך המאתגר.

אני מזמינה אתכם לייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות, פנו אלי בטלפון 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר (בתחתית האתר), אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

שינה עם ההורים עד איזה גיל ואם בכלל?

מצבים ידועים אצל ילדים והורים בשינה משותפת ובהתמודדות עם הפסקתה

לפניכם מספר תופעות המושפעות באופן ישיר או עקיף מהרגלי שינה של תינוקות וילדים עם הורים, מובן כי לכל משפחה (זוג הורים ותינוק/וילד) מאפיינים ייחודים, ובשל כך עוצמת התופעה ועצם הופעתה שונה ממשפחה למשפחה.

המשותף למשפחות המתקשות להתמודד עם סיום תקופת השינה המשותפת עם ההורים היא חווית משבר ולעיתים אף חוסר אונים מול מחאות קולניות של תינוק דומיננטי שזה עתה הצטרף למשפחה.

סכנה לאינטימיות של ההורים

כאשר עצם השינה המשותפת עם התינוק או הילד מהווה לאחד או לשני ההורים מעמסה, עלולה להיפגע האינטימיות בין ההורים ואף לסכן את עצם קיומה, כאשר לעיתים הפגיעה היא גלויה על פני השטח ולעיתים היא נסתרת ומצטברת.

הפרעות שינה

שינה משותפת עם התינוק גורמת על פי רוב להורים וגם לתינוק לחוות שינה פחות עמוקה, ולעיתים להתרגל לשינה קלה עם הפרעות, התינוק אף עלול לפתח הפרעות שינה בשלב מאוחר יותר, מאחר ולא חווה והורגל בתהליכי הירדמות לשינה עמוקה.

תלותיות בהורה

שינה משותפת ממושכת עם ההורים יכולה לגרור תלותיות יתר בנוכחותו של הורה, למשל במצב של התעוררות לילית ספונטנית, תתגלה חוסר יכולת "להתארגן עצמאית להמשך השינה".

חוסר בשינה רציפה

ילד שפיתח תלותיות בנוכחות הורה לצורך הירדמות יחווה שינה קטועה מכיוון שכל התעוררות כרוכה ב"טקס משותף לו ולהורה" על מנת לחזור ולהמשיך בשינת הלילה.

גיחות ליליות למיטת ההורים בגילאים מאוחרים

ילד שפיתח תלותיות בהורים בהתמודדות עם חוויות הלילה (פחדים, ביעותים וכו') בינקות ולא עבר תהליך "פרידה" ומעבר לחדרו ומיטתו ישוב ויפקוד את מיטת הוריו (כמעט) בכל פעם שהוא מתעורר בלילה.

פגיעה בתחושת המסוגלות

תחושה זאת יכולה לבוא לידי ביטוי הן אצל ההורים והן אצל הילד/התינוק כאשר הניסיונות לבצע את תהליך ההפרדה ולעבור למרחבי שינה נפרדים עולה על שרטון, להורים המתקשים במצבים אלה מומלץ לפנות להדרכת הורים פרטנית.

מצבים של חוסר מסוגלות ידועים גם אצל הורים מנוסים שזה אינו ילדם הראשון, וגם אצל הורים "טריים" שהגיעו עם התינוק החדש מבית החולים עם תחושת ביטחון ושמחה.
לאחר מספר חודשי שינה משותפת הורים אלו התחילו לפתח תחושת חוסר מסוגלות כללית וקשיים בהתמודדות עם התהליך המורכב אשר מושפע מאופיו המיוחד של התינוק או הילד אך גם מאופיים של ההורים וסגנון ההורות.

אני דקלה גורדאנה מדריכה מוסמכת בתחום ההורות מטעם מכון אדלר, מזמינה אתכם לייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות, פנו אלי בטלפון 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר (בתחתית האתר), אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

איך להפסיק לינה משותפת עם התינוק/הילד

נראה כי על כל הורה לקחת אחריות על תהליך זה ולהתאימו ליכולותיו הוא ובעיקר לסגנון השינה המשותפת עם הילדים, אולם יש לזכור כי זהו תהליך מורכב ויש לתכנן מראש את שלביו.
תהליך הפסקת לינה משותפת עם תינוק/ילד עלולה לגרור עימותים ואי הסכמות בין ההורים לבין עצמם וכמובן מול התינוק/הילד אשר ינסה באסטרטגיות שונות, מותאמות לגילו הכרונולוגי לערער על כוונת הוריו להשאירו "לבד".

התינוק בגיל הטרום ורבלי ישתמש בתדירות ובעוצמת בכיו על מנת לשבש את התהליך.
הילד הורבלי ימצא את כל הסיפורים והתירוצים שבעולם על מנת לנסות לשנות את כוונת הוריו (אתם) לשלוח אותו לחדרו לבדו.

אין תשובה אחת על איך להפסיק לינה משותפת עם תינוק/ילד אך ברור כי תהליך זה דורש התגייסות, אסרטיביות ועקביות מצד ההורים.

אם גם אתם מתקשים למצוא את המסלול לחווית פרידה חיובית בדרך לסיום התקופה של שינה משותפת עם ילדכם, אני מזמינה אתכם לבניית תוכנית משותפת ובחירת שלבי התמודדות שתעניק לכם תחושת מסוגלות מול אתגרים הנלווים בתהליך ההיפרדות.

ייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות, פנו אלי בטלפון 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר (בתחתית האתר), אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

שינה עם ההורים עד איזה גיל ואם בכלל?

דעות על שינה משותפת עם התינוק ושינה משותפת עם ילדים

הדעות על לינה משותפת עם הילדים חלוקות אך כיום יש הסכמה על תרומתה של שינה משותפת עם תינוק בחודשי הינקות הראשונים מיד לאחר הלידה, אך עדיין אין הסכמה על השאלה שמעסיקה הורים רבים, שינה עם ההורים עד איזה גיל?

ארגוני בריאות בעולם ואף בישראל מעודדים שינה משותפת עם התינוק כאמצעי להפחתה משמעותית בסיכון למוות בעריסה בעיקר בחודשי החיים הראשונים.

יחד עם זאת לשינה משותפת עם תינוק נלווים אתגרים ואף חסרונות משמעותיים מידיים למערכת המשפחתית והשפעות ארוכות טווח הן על הורים הבוחרים בשינה משותפת עם הילדים והן לתינוקות/לילדים עצמם.

אין אחידות דעים בין הגישות השונות ומיקוד תשומת הלב נע בין המלצה על שינה משותפת באותו חדר, במיטה או עריסה נפרדת, לבין לינה משותפת בטוחה בעריסה מתחברת, או שינה משותפת עם התינוק במיטת ההורים, לכן ישנם הבדלים בעמדה לגבי השאלה באיזה גיל רצוי להעביר את התינוק למיטה משלו וגם לחדר משלו.

סינכרון מחודש של התא המשפחתי מחייב לברר בכל תא משפחתי בפני עצמו, איפה הילד? ואיפה ההורים? ומה יהיה מסלול הצמיחה וההיפרדות מהלינה המשותפת המתאים לתא המשפחתי המיוחד שלהם.

תרומה אפשרית לתינוק וההורים מלינה משותפת עם התינוק

הפחתת הסיכון למוות בעריסה

ישנה תמימות דעים לגבי התרומה של שינה משותפת עם התינוק להתפתחותו הרגשית, ולביטחונו המידי, על ידי הפחתת הסיכון למוות בעריסה, כמו גם הנוחות הנלווית לשינה משותפת עם התינוק בחודשי חייו הראשונים בהם הוא נזקק להוריו (לאם) בלוח הזמנים החדש והצפוף שנקבע על ידי צרכיו הראשוניים של התינוק.

הסדרת נשימה ותרומה לנשמה

יש מרחיקים לכת וגורסים כי בחודשי חייו הראשונים, מערכת הנשימה של הילד עדיין לא התפתחה במלואה ושינה משותפת של האם עם התינוק מאפשרת לנשימתו של התינוק להסתנכרן חזרה אל נשימתה הסדורה של אמו.

במסורת היהודית יש המזכירים את החשיבות בשינת התינוק עם אחד ההורים כפי שמוזכר בשולחן ערוך (אורח חיים סימן ע"ג סעיף ג'), המייחס ערך משמעותי לאב הקורא קריאת שמע של שחרית כאשר בנו התינוק במיטתו.

הזדמנות לזמן משותף באורח החיים המודרני

באורח החיים המודרני יש הרואים בשינה משותפת עם התינוק חזרה לדרך הטבעית וכן הזדמנות המספקת להורים שחייהם עמוסים לחוות זמן איכות משותף נוסף עם התינוק מתוך הערכה כי הימצאות במרחב משותף לכשעצמה היא בעלת ערך.

ככל שגיל התינוקות עולה ואט אט הם הופכים ילדים, מתרבים חילוקי הדעות לגבי המשך השינה המשותפת של הילדים במיטת ההורים.

אתגרים וחסרונות הנלווים לשינה משותפת עם התינוק

גם אם תהליך ההריון היה טבעי ובריא. בחודשי ההריון האחרונים וכן בחודשים הבאים מיד לאחר הלידה עובר התא המשפחתי תהליך שינוי, חיובי אך מטלטל שמחייב היערכות מחודשת.

הלידה מובילה לשינוי במערכת המשפחתית והאינטימיות ההורית, ותשומת הלב ההורית דינמית ומשתנה,אך מתמקדת באתגר של מילוי צרכיו הראשוניים של הרך הנולד (וטוב שכך).

גם במשפחות שבהם זה אינו הילד הראשון ועל אחת כמה וכמה במשפחה שזה לה ילדה הראשון, אלה הם שלבים שעשויים להיות רוויי מתח מצטבר, גם אם על פניו ההורים מצליחים לשמור על הרמוניה משפחתית טובה יחסית, במהלך חודשי ההריון האחרונים בהמתנה לקראת הלידה.

חזרתם של האם והתינוק הביתה מגלמת התחלה חדשה בו על כל אחד מבני המשפחה למצוא את מקומו החדש.

אם גם אתם מתקשים למצוא את האיזון במערכת המשפחתית החדשה ומתלבטים אם להתחיל ו/או איך להפסיק את התקופה של שינה משותפת עם התינוק/הילד שלכם אשמח לפגוש אתכם. אני מזמינה אתכם לבניית תוכנית משותפת ובחירת שלבי התמודדות שתעניק לכם תחושת מסוגלות מול אתגרים הנלווים בתהליך ההיפרדות.

ייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות, פנו אלי בטלפון 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר (בתחתית האתר), אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

שינה עם ההורים עד איזה גיל ואם בכלל?
Scroll to Top
גלילה למעלה