הצבת גבולות לפעוטות

האתגר ההורי המשמעותי של הצבת גבולות לילדים בחברה המודרנית הפתוחה הדיגיטלית

דקלה גורדאנה – איך לא "לפספס" הזדמנות להצבת גבולות לפעוטות למניעת קשיי הסתגלות מורכבים אצל ילדים גדולים יותר

הצבת גבולות לפעוטות הינו שלב משמעותי וחשוב עם השלכות מרחיקות לכת על התפתחותו התקינה של הפעוט בכל סביבה חברתית בה הוא אמור להתפתח, לצמוח, לגדול ולתפקד כילד וכאדם.

אני מזמינה אתכם לייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות בנושא הצבת גבולות לפעוטות וילדים
התקשרו 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר, אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

בעידן הדיגיטלי במקרים רבים הגבולות בין המציאות למציאות וירטואלית מדומה מטושטשים, כבר בגיל צעיר עם החשיפה לתכנים בעולמות המסכים הדיגיטליים.

לכן הצבת גבולות לפעוטות הופכת להיות כה חיונית ובעלת השלכה ישירה על יכולתם של ילדים (ואף מבוגרים) להתמודד עם אובדן גבולות מסורתיים מציאותיים וברורים.

נזכיר לעצמנו ההורים כי פעוטות וילדים אשר מתנהלים בטשטוש גבולות עלולים להיקלע למצבי מצוקה אותנטיים בבית וגם בסביבתם החברתית.

לכן חובה עלינו לבחון ולמצוא את הדרך המתאימה להצבת גבולות לפעוטות ואם פספסנו…
עלינו לפעול להצבת גבולות בשלבי ילדות מאוחרים יותר. בעצמנו או בסיוע של הדרכת הורים פרטנית.

הצבת גבולות לפעוטות

הצבת גבולות לילדים בתקופות מעבר ושינויים

ניתן להיערך ולבנות אסטרטגיות וכלים מתאימים להצבת גבולות לילדים בכל שלב בו אתם ההורים מזהים פריצת גבולות מצד הילד ומתקשים בהתמודדות עם הצבת גבולות.

אך ככל שהילד גדל ומתפתח ללא גבולות ברורים ומציאותיים התהליך הולך ונעשה מורכב ומאתגר יותר.

המאפיין הבולט ביותר של החברה בה אנו חיים הוא הדינמיות שלה ותהליכי השינוי המהירים המתרחשים בכל המסגרות וחלקי החברה.

השינויים הטכנולוגיים והשפעות חיצוניות אליהם נחשפים ילדים ופעוטות כבר מגיל צעיר מתרחשים גם באגפי החברה השמרניים ביותר (החרדים למשל).

בסביבה החילונית הפתוחה וגם בחברה המסורתית המודרנית הילדים נחשפים לעיתים יותר מהוריהם לתכנים וירטואליים עם מציאות מדומה חסרת גבולות.

תהליכים אלה מערערים לעיתים גבולות ומוסכמות חברתיות שאליהם הורגל דור ההורים ואשר אותם ספג הילד מינקות באופן טבעי בביתו.

ערעור הגבולות הקיימים בולט עוד יותר בעת "מצבי מעבר" ושינויים משמעותיים בסביבה הפיזית והמשפחתית. במקרים אלו יש צורך בהגדרת גבולות ו/או הצבת גבולות חדשים לילדים בהתאם למצב החדש.

לדוגמה במצב של הגירה, רילוקיישן, מעבר מהעיר לכפר ולהפך, מעבר לגן ילדים חדש וכו' ידוע כבעל פוטנציאל לערעור גבולות והרגלים קיימים.

הצבת גבולות לילדים היא משמעותית על אחת כמה וכמה במקרים בהם תהליך "רכישת הגבולות" הטבעי הספונטני בינקות שובש מסיבה אחת או אחרת.

ילדים ופעוטות ללא גבולות עלולים למצוא עצמם נקלעים לסיטואציות מתסכלות ואף להיקלע להתקפי זעם בלתי מוסברים.

הצבת גבולות לפעוטות בגיל הינקות

שלב המעבר מינקות חסרת ישע לשלב בו מתחיל התינוק לפעול ולהפעיל את סביבתו הדוממת והאנושית: הורים, משפחה, אחים, אחיות מטפלים ואפילו חיית מחמד.
עלול להיות שלב "מרופד" בהתייחסות סביבתית אוהבת, מקבלת ומכילה אך חסרת גבולות ברורים, שלב זה עלול לבלבל הן את ההורים והן את הפעוטות.

תהליך ההתחברות לסביבה של תינוק, מלווה בתחילה בחוסר בהירות של הגבולות הפיזיים, רק תהליכי בדיקה וגילוי אינסטינקטיביים מאפשרים לפעוט לזהות ולהזדהות עם מה שהוא חלק מעצמו ומה ומי שאינו חלק ממנו.

במרבית המקרים תהליך זיהוי הגבולות הפיזיים הוא ספונטני וכבר בגיל צעיר מאוד יחדלו פעוטות מגרימת פגיעה עצמית על ידי נשיכה או צביטה של גופם הם למשל.

גם בגיל צעיר מאוד אנו עדים לעיתים לטשטוש גבולות כאשר פעוטות שעדיין עסוקים בגילוי וחקירת גבולות עלולים לפגוע בסביבתם (פעוטות אחרים ו/או הורים ואחים) על ידי משיכה, נשיכה, צביטה וכו'.

תגובת מתאימה של הסביבה ההורית והמשפחתית, כבר בשלבים הראשונים של גילויי הגבולות, יכולה לסייע מאוד לפעוט בהתמודדות היעילה עם העולם שמסביבו ולחסוך ממנו אתגרים עתידיים מורכבים בנושא הגבולות.

הצבת גבולות לפעוטות וילדים בשלבי רכישת השפה

פעוטות מגיבים לתגובות מילוליות הרבה לפני שהם רוכשים את השפה בעצמם או מסוגלים להביע את עצמם.

ילדים אשר רכשו את השפה ופועלים ומפעילים את סביבתם האנושית גם בכלים מילוליים עלולים לעיתים להמשיך ולפעול בטשטוש גבולות.

אנו מכירים את הבלבול המילולי של ילדים בשלבים הראשונים של רכישת השפה בה הם מכנים את עצמם "אתה" ולעיתים פונים אל האחר כ"אני".

זהו בלבול שפתי סימבולי אך הוא יכול לשקף לנו לעיתים טשטוש גבולות בתפיסתו של הילד.

דוגמא נוספת היא כאשר הגבולות הורה/ילד – ילד/הורה מטושטשים וילד מגיע לפעוטון או לגן ואז הגבולות של הילד מול המטפלת, הגננת ולעיתים אף המורה והמפקד בצבא… עלולים גם הם להיטשטש ולגרום תסכול הן לילד והן למבוגר.

הצורך בהצבת גבולות לפעוטות וילדים בולט שבעתיים כאשר במשפחה יש מספר אחים והאפשרות לקיים תא משפחתי עם התנהלות הרמונית היא רק כאשר כל חלקי המשפחה מזהים ופועלים על פי גבולות מוסכמים או לפחות מנסים לפעול כך.

אני מזמינה אתכם לייעוץ טלפוני ראשוני ללא התחייבות בנושא הצבת גבולות לפעוטות וילדים.
התקשרו 054-974-1480 או שלחו הודעה באמצעות טופס צור קשר, אחזור אליכם בהקדם האפשרי.

הצבת גבולות לפעוטות
Scroll to Top
גלילה למעלה